De warmte van morgen.

Koetshuis in Frankrijk

Maart 2013

Ik wil vloerverwarming plaatsen in een antiek koetshuis, beneden en boven, maar de bestaande vloeren moeten blijven liggen. Wat kan Speedheat voor mij betekenen?

Die vraag kregen we van een Nederlander die in de buurt van Angers in Frankrijk een voormalig koetshuis had gekocht. Dat koetshuis liet hij ombouwen tot vakantiehuis, met verschillende appartementen. Een van de voorwaarde was derhalve dat de temperatuur per ruimte afzonderlijk te regelen was. In Frankrijk kon niemand hem helpen. Speedheat kon dat wel.

Wat is het probleem?

Het voormalig koetshuis is te hoog om met convectiewarmte (radiatoren) te verwarmen. Warmte stijgt immers op. Daarmee zou te veel warmte verloren gaan en dat zou op zijn zachtst gezegd een fikse energierekening opleveren. Tegelijkertijd moest de bestaande vloer blijven liggen. Voor de goede orde: beneden lag een oude stenen vloer, de bovenverdieping bestond uit oude balken, voorzien van brede vloerdelen en van een recent aangebrachte laag multiplex van 22mm.

De oplossing

Om te beginnen hebben we over de gehele vloer natuurkurk geplaatst. Deze zorgt voor extra isolatie en voorkomt dat warmte naar beneden toe verloren gaat. Op deze kurk hebben we de op maat vloerverwarming van Speedheat geplaatst. Deze is slechts 1mm dun. Dat geeft een minimale opbouwhoogte. In de praktijk wordt vloerverwarming afgewerkt met een laagje egaline. Wij kozen voor een speciaal membraan. De tegelzetter kon direct na ons aan de slag, omdat hij geen rekening hoefde te houden met droogtijden.

Het resultaat

De op maat vloerverwarming van Speedheat geeft stralingswarmte af. Warmte komt van onderaf. Dat geeft heel snel een behaaglijk gevoel. Dankzij Speedheat kan de eigenaar bovendien iedere ruimte in zijn koetshuis naar behoefte verwarmen. Dat scheelt hem in de energierekening. Bovendien kon hij de bestaande vloer lagen liggen. Die unieke combinatie van eigenschappen deed hem terecht besluiten om voor de op maat vloerverwarming van Speedheat te kiezen.

Omdat beelden meer zeggen dan woorden...