De kosten van uw verwarming op een rij

Weet u wat de kosten van uw verwarming zijn? Niet veel mensen zullen dit zo kunnen zeggen en als ze het al weten is het niet zeker dat iedereen aan dezelfde kosten denkt. Natuurlijk denkt u aan de maandelijkse rekening van het energiebedrijf, maar ook aan de jaarlijkse controle en het schoonmaken van de CV-ketel? De vervangingskosten na 10 tot 15 jaar? Wie op dit moment nadenkt over de aanschaf van een nieuwe verwarming, doet er goed aan al deze kosten mee te nemen voor hij de rekening opmaakt.

De eerste kosten voor uw verwarming zijn natuurlijk de aanschafkosten van het systeem. Gaat u over van gas naar een duurzame manier van verwarmen dan staat u voor de keus welke energiebron het wordt, welk transport- en welk afgiftesysteem voor de warmte. Bij een warmtepomp moeten leidingen worden aangelegd, bij elektrische vloerverwarming extra thermostaten. Bij beide is het overigens belangrijk ook voor goede isolatie te kiezen en raadzaam om ook te kijken naar zonnepanelen om voor een deel in uw energiebehoefte te voorzien. Bovendien zult u in dit geval een elektrische of zonneboiler moeten aanschaffen voor uw warm water.

Meer kosten voor verwarming
Na deze initiële kosten voor uw verwarming, komen de jaarlijkse onderhoudskosten en de vervangingskosten (of de reservering hiervoor) in beeld. Hierin zijn grote verschillen tussen de kosten van de verschillende verwarmingssystemen. Een warmtepomp is een duurzamer systeem dan een CV-ketel, maar het blijft een mechanisch systeem dat slijtage gaat vertonen, jaarlijks moet worden onderhouden en na ca.10 tot 15 jaar moet worden vervangen. Een serieuze kostenpost als u daar geld voor opzij moet  zetten… kiest u daarentegen voor elektrische verwarming, dan wordt dat eenmalig aangelegd en bespaart u zich jaarlijks onderhouds- en op langere termijn vervangingskosten.

Verbruikskosten verwarming
De laatste kostenpost van uw verwarming is dan nog uw jaarlijks verbruik. Dit verschilt zo sterk per woningtype en gezinssituatie en hangt zelfs nog af van het weer, dat zelfs zeer geavanceerde rekenmodules hier slechts een schatting van kunnen maken. Het is sowieso raadzaam hier bij uw kostenbegroting eerder te ruim in te gaan zitten dan te krap. Als het uw streven is om de verbruikskosten voor uw verwarming zo laag mogelijk te krijgen, dan is het raadzaam maximaal te investeren in isolatie zodat direct uw warmteverlies omlaag gaat. Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor slimme klokthermostaten zodat de verwarming niet onnodig aan staat.

Wilt u meer weten over de kosten van (vloer)verwarming? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact op met Speedheat Nederland. Wij vertellen u graag meer over de kosten van vloerverwarming en kunnen u ook in contact brengen met een gerenommeerde duurzaamheidsadviseur.