Soorten infraroodverwarming: wat zijn mijn opties?

Bestaan er verschillende soorten infraroodverwarming? Het antwoord is zowel ja als nee. Want infraroodwarmte is infraroodwarmte: stralingswarmte met een onzichtbare infrarood frequentie. Maar er zijn wel verschillende soorten verwarming die deze infraroodwarmte afgeven. De verschillen zitten met name in de snelheid van opwarmen en het warmteverlies in het systeem zelf (en dus het rendement). En als u het wat breder trekt, zit er natuurlijk een verschil in het totale kostenplaatje, vervangingskosten en bijkomende kosten.

De bekendste soort infraroodverwarming is de traditionele watervloerverwarming: een CV-ketel pompt hierbij opgewarmd water door een buizenstelsel in de betonvloer. Een soortgelijk principe wordt ook toegepast bij een aard- of luchtwarmtepomp (maar let wel op: u kunt niet zomaar uw CV-ketel vervangen door een warmtepomp: u gaat dan van een hoge naar een lage-temperatuursysteem!). Het grote nadeel van watervloerverwarming is dat de leidingen in de betonlaag liggen. Hier gaat veel warmte verloren. Bovendien verliest het water door de leidingen onderweg warmte, waardoor het lang duurt voordat de hele ruimte op temperatuur is.

Elektrische infraroodverwarming
Bij elektrische vloerverwarming hoeft er geen lange weg afgelegd te worden, maar wordt de warmte opgewekt op de plaats waar u het warm wilt hebben: elektriciteit wordt in het systeem omgezet in infraroodwarmte en direct aan de ruimte afgegeven. Hierbij speelt ook de dikte van het verwarmingssysteem een grote rol alsmede dat het niet in maar bovenop de betonvloer en de isolatielaag ligt: alle warmte gaat naar boven. Bovendien kan de warmtevraag per ruimte worden geregeld. Beschikt u over een duurzame (eigen) energiebron, dan is er geen duurzamere vorm van warmte-afgifte.

Soorten infraroodverwarming vergelijken
Twijfelt u tussen beide soorten infraroodverwarming, dan zijn er heel veel factoren om mee te wegen. Zeker als u nu nog verwarmt met een CV-ketel. Mogelijk moet er een oplossing gevonden worden voor uw warm water, of komt u voor hak- en breekwerk te staan. Buiten praktische consequenties is het belangrijk dat u een investering gaat doen, die u over de lange termijn zou moeten doorrekenen. Berekeningen door onafhankelijk adviesbureau Bouwvisie hebben aangetoond dat Speedheat op korte en lange termijn voordeliger is. Met name door de lange levensduur en het feit dat u geen onderhoudskosten heeft. Lees hier meer over.

Prestaties Speedheat versus watervloerverwarming
Tijdens een recent klimaatkameronderzoek is bewezen dat Speedheat 15x sneller opwarmt dan conventionele watervloerverwarming: dit resulteert in 66% besparing op het gemeten energieverbruik! Speedheat realiseert een rendement van 333% ten opzichte van watervloerverwarming! Concreet verwarmt Speedheat een vloer van 16°C naar 20 °C  in ongeveer 16 minuten.

Wilt u meer weten over de soorten infraroodverwarming? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op. Wij vertellen u er graag meer over.