De warmte van morgen.

Vleermuizenverblijf

Juli 2015

Vraag van de klant
Speedheat kreeg van een ingenieur in opdracht van de Limburgse Provincie in februari 2015 de volgende vraag: ,Is het mogelijk om met jullie systeem een spouw te verwarmen die niet minder dan 3 en niet hoger dan 5 graden mag zijn’? Het project is bedoeld als verblijf voor vleermuizen, waarbij de beesten in de winter niet wakker mogen worden door de kou. De temperatuur moet daarom vrij constant zijn en niet te warm of te koud worden. Mocht er iets mis gaan met de temperatuur moet er  een melding uitgaan, zodat er zo snel mogelijk elektriciens naartoe kunnen worden gestuurd om het op te lossen.

Het antwoord
Duidelijk sprake van een uniek project en een grote uitdaging om de temperatuur constant te houden. Van zulke projecten worden onze warmte adviseurs juist enthousiast en Speedheat is daarom direct samen met een externe partij (JARO controls) gaan kijken, hoe het temperatuurprobleem kon worden opgelost. Zodoende kwamen we met een systeem, dat op 6 punten afzonderlijk de warmte meet en dat op afstand uit leesbaar is. Zodra de temperatuur onder of boven een bepaalde waarde komt, waarbij het risico ontstaat dat de vleermuizen wakker worden, geeft het systeem via de mail een melding. Het totale project bestond uit het verwarmen van zes spouwen middels wandverwarming, dat neerkomt op ongeveer 12m². Speedheat is eind maart begonnen met het project en heeft het 10 april opgeleverd. Het vermogen per wand is gezet op maximaal 375 Watt, waarbij 1 wand een vermogen heeft van 250 Watt. De spouwen zelf waren al door de aannemer geïsoleerd met een RC waarde van 3.0 De Wandverwarming is afgewerkt met een stuc laag en Grote stenen blokken.

Reactie van de klant
De klant vond dat het netjes was geregeld en was blij met de aanpak, om een externe partij erbij te halen. Hij noemde het een soepel systeem en is tot nu toe tevreden over het eindresultaat. De proeftest was positief en in de winter wordt het verder bekeken.