De warmte van morgen.

Kerk onze lieve vrouw in Borgerhout

Februari 2012

In het hartje van Borgerhout is de “Onze Lieve Vrouw ter Sneeuw” kerk omgetoverd tot energie neutrale kerk. De tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoestte, en in 1949 herbouwde kerk wordt voorzien van zonne-panelen die de duurzame Speedheat-vloerverwarming voorzien van energie. Deze combinatie zorgt ervoor dat deze kerk energieneutraal is.

Vraag van de klant

Duurzaamheid speelt binnen het geloof een steeds belangrijkere rol. De kerk draagt bij aan een betere en bewustere samenleving. Het duurzaam bouwen en renoveren is hiervan een belangrijk onderdeel. Op het dak van de Borgerhoutse kerk zijn 220 zonnepanelen geïnstalleerd. Deze voorzien de kerk en het verwarmingssysteem van energie.  In de kerk genieten ze enkele uren per week van verwarming. Ze zochten daarom een systeem dat zich aan hen aanpast en energiezuinig is.

De Speedheat-Adviseur

Speedheat-vloerverwarming staat voor warmte op maat. Afgestemd op uw situatie en verbruik. Omdat de kerk haar verbruik wilt beperken, adviseerde de Speedheat Adviseur vloerisolatie aan te brengen. Naast een warmteadvies adviseert de Speedheat adviseur ook over de ideale vloeropbouw. Voordat hij de vloerisolatie aanbrengt verwijdert hij de oude tegelvloer van de kerk en maakt hij het ruwe beton vlak. Deze ideale vloeropbouw biedt een prima ondergrond voor de 330 m² vloerverwarming die de kerk comfortabele en innovatieve warmte biedt. De vloerverwarming wordt afgewerkt met een laagje egaline. Waarna de tegelzetter aan de slag kan om de tegels te leggen.

Verspilling van energie wordt voorkomen door alleen daar “Waar” en “Wanneer” de kerk warmte wenst te verwarmen. Het langdurig “opwarmen’ van het verwarmingssysteem is met Speedheat verleden tijd. Hierdoor realiseert de Borgerhoutse kerk een energiebesparing en beperken ze de belasting van het milieu.

Het Resultaat

De bezoekers van de kerk genieten tijdens de diensten van comfortabele warmte. De “Onze Lieve Vrouw ter Sneeuw Kerk” is energieneutraal en beperkt hiermee haar belasting van het milieu. Het prestige project wordt tevens op de voet gevolgd door de Vlaamse overheid.

Omdat beelden meer zeggen dan woorden...

Bekijk hier de video van de installatie en het uiteindelijke resultaat.