De warmte van morgen.

Boomkweek

Ik gebruik vloerverwarming op basis van water om mijn bomen te laten groeien. Probleem is dat ik er niet in slaag de temperatuur over de hele oppervlakte constant te brengen. Wat kan Speedheat voor mij betekenen?

Die vraag kregen we van een boomkweker uit het zuiden van het land. Laten we eerst even de situatie schetsen. De kweker veredelt bomen. Dat wil zeggen: hij ent takjes van bestaande bomen. Deze plant hij in bakken van achttien meter lang. Door de bodem te verwarmen, versnelt hij het groeiproces van de bomen.

Wat is het probleem?

Om bomen van constante kwaliteit te kweken, moet ook de temperatuur in de bakken constant zijn. Met het bestaande systeem op basis van water lukte dat niet. Het water stroomde warm de bakken in, maar koelde over de lengte van de bakken af. Met als gevolg dat de voorste stekken van de bomen stonden te verschroeien, terwijl de laatste stekken koude ‘voeten’ hadden. De kweker had het probleem al proberen op te lossen door iedere bak te voorzien van een eigen cv ketel. Echter zonder het gewenste resultaat.

De oplossing

Wij hebben de oude vloerverwarming eruit gesloopt en tempexisolatie van 10cm dik op de bodem aangebracht. Daar bovenop hebben we de op maat vloerverwarming van Speedheat gemonteerd. Daar weer bovenop plaatsten we het Speedheat membraan, een 1mm dunne folie. Dat folie heeft als voordeel dat het de ondervloer beschermt tegen krimpen of scheuren en dat het geen vocht doorlaat. Iedere bak kreeg tot slot zijn eigen thermostaat. En toen… konden de bomen worden geplant.

Het resultaat

De teler kan de temperatuur nu per bak tot op de graad Celcius nauwkeurig instellen. Die temperatuur is over het gehele oppervlakte van de bak constant. En dat is waar het de teler om te doen was: een constante en precieze temperatuur van de bodem om een constante kwaliteit bomen te kunnen kweken. De eerste resultaten zijn volgens de teler positief tot zeer positief te noemen.