De warmte van morgen.

Winnaar wedstrijd Warm Hart voor design

Afbeelding winnendontwerp passief huis in Zoetermeer.jpg

14-6-2017

De droom voor een architect is natuurlijk volledige ontwerpvrijheid. Om hen hier mee op weg te helpen hebben wij voor ons 20 jarig bestaan naast een Goede Doelen actie ook een design wedstrijd opgezet.

Wat hebben wij hiervoor gedaan?

Wij hebben architecten in Nederland benaderd met de vraag of zij mee wilde doen aan de designwedstrijd. Vervolgens konden zij hun ontwerp naar ons opsturen en werd er door een onafhankelijke jury een winnaar uitgekozen. Hiervoor werd gekeken naar de originaliteit, praktische uitvoering en het duurzame karakter.

Het winnende ontwerp

De architect Wolter Heijligers van DSH architecten uit Zoetermeer kwam met een ontwerp dat op alle drie de punten hoog scoorde. Hij heeft een passief huis ontworpen dat met haar rieten dak en driehoekige vorm er boven uit sprong. Wij hebben uiteraard de heer Heijligers geïnterviewd, zodat hij in zijn eigen woorden kan vertellen waarom hij voor dit ontwerp heeft gekozen.

De winnaar aan het woord

De in het oog springende vorm van de woning is gebaseerd op de vorm van het kavel, met voor de kenners een knipoog naar de Amsterdamse school. De rondingen van de straat werden doorgezet in het ontwerp. Aan de straatzijde heeft de gevel een gesloten karakter, aan de tuinzijde is de gevel meer open. Door de lichtstroken op de begane grond, lijkt de markante rieten kap als het ware te zweven. het voldoet aan de hoge eisen van een ‘Passiefhuis’: er wordt niet meer dan 15 kWh/m² per jaar verbruikt voor ruimteverwarming. Kortom: duurzaam, innovatief én onderscheidend.

Een passief huis met enkel elektrische verwarming

Een passiefhuis heeft zeer weinig verwarming nodig; Speedheat is ingezet als verwarming. In eerste instantie was een warmtepomp in beeld, maar uiteindelijk werd gekozen voor elektrische vloer- en wandverwarming. De energie hiervoor wordt opgewekt door het grote platte dak maximaal te benutten voor zonnepanelen. Alleen boven de loggia is ruimte gereserveerd voor drie lichtkoepels, om de buitenruimte aangenaam licht te houden.

Wilt u meer weten over dit huis en wilt u graag in contact komen met de winnaar van de Speedheat design wedstrijd? Neem dan een kijkje op de website van DSH Architecten.

Bekijk hier de foto’s van het winnende ontwerp.