Nadelen aan elektrische verwarming, zijn die er ook?

De nadelen van elektrische verwarming? Als u alle zelfverklaarde ‘experts’ op internet mag geloven dan zijn dat er nogal wat. Maar de mensen die er echt verstand van hebben, weten gelukkig beter: elektrische verwarming is een zeer comfortabele manier van verwarmen, aantoonbaar NIET duurder, WEL duurzamer en juist VEEL GEZONDER dan traditionele vormen van verwarmen. Als we de belangrijkste vooroordelen op een rij zetten, zien we vooral dat de zogenaamde ‘nadelen’ van elektrische verwarming berusten op vooringenomenheid, en een achterhaald beeld van het systeem, de prestaties en de technologische ontwikkelingen die in de afgelopen 30 jaar hebben plaatsgevonden.   

Is elektrisch verwarmen duurder? NEE DUS!
Helaas wordt dit vaak onterecht gecommuniceerd als een van de nadelen van elektrische verwarming. Zelfs grote energiebedrijven zeggen letterlijk op hun website dat het comfort biedt, maar duur is in gebruik. Dit komt deels door onbekendheid met de voordelen van Speedheat, zoals de het dunne systeem, de manier waarop het aangelegd wordt en de opwarmsnelheid, wat energieverlies voorkomt. Het komt ook omdat er scheef vergeleken wordt. Speedheat is niet duurder in gebruik dan watervloerverwarming, en zelfs aantoonbaar gunstiger dan een warmtepomp. Naast de energiekosten nemen we dan wel ook de aanschaf-, onderhouds- en afschrijvingskosten (vervanging na 10 - 15 jaar) mee. Die worden vaak ‘vergeten’.

Verspil je geen energie met dat snelle opwarmen? JUIST NIET!
Met het inefficiënte straalkacheltje van vroeger in gedachten lijkt dit inderdaad een nadeel van elektrische verwarming. Als je begrijpt hoe Speedheat werkt, en weet dat de elektriciteit voor 100% wordt omgezet in warmte, begrijp je dat van verspilling geen sprake is. Met Speedheat is uw gehele vloer in +/- 30 minuten op temperatuur terwijl een vloerverwarmingssysteem op water minstens 8 uur nodig heeft. Speedheat werkt net als uw verlichting. Die laat u toch ook niet branden als u weg bent? Door de snelle opwarmtijd van Speedheat kunt u ruimtes afzonderlijk van elkaar inregelen. Snel verwarmen betekent juist energie besparen.

Is elektrisch verwarmen wel duurzaam? JA DUS!
In Nederland is nog niet alle stroom die uit het stopcontact komt groene stroom. Niet alle elektriciteit van het elektriciteitsnetwerk is dus duurzaam. Maar dat is niet een van de nadelen van elektrisch verwarming, maar van ons stroomnetwerk. Als u zelf duurzame energie opwekt met PV panelen, of een energiemaatschappij kiest die duurzame stroom levert, dan is uw elektrische verwarming juist maximaal duurzaam, want alle elektriciteit wordt 100% omgezet in warmte: zonder verlies! Bovendien leven we op dit moment in een overgangsfase: Speedheat is er klaar voor als over enkele jaren nieuwe waterkrachtcentrales en wind- of zonne-energie 100% groene of CO2 vrije stroom gaan opwekken.

Is stralingswarmte of infraroodverwarming ongezond? JUIST NIET!!
Dit is niet zozeer een van de zogenaamde ‘nadelen’ van elektrische verwarming als wel een hardnekkig vooroordeel. Infraroodverwarming levert stralingswarmte. Straling bestaat uit golflengtes met een frequentie. Straling met een hoge frequentie zoals magnetrons wordt korte golfstraling genoemd. Infraroodstraling daarentegen heeft een lage frequentie en is 100% veilig en gezond. Stralingswarmte verwarmt de objecten in de ruimte, en niet de lucht zoals bij radiatoren. Hierdoor is er geen luchtcirculatie die stofdeeltjes door de lucht  verplaatst en de luchtwegen en huid kunnen irriteren. Daarnaast droogt het de lucht niet uit. Het is dus zelfs veel gezonder dan traditionele CV verwarming!

Wilt u meer weten over de voordelen of eens praten over wat ‘experts’ benoemen als nadelen van elektrische verwarming? Neemt u dan contact op met een Speedheat warmte-adviseur in uw regio. Hij kan precies vertellen hoe het echt zit. U kunt natuurlijk ook contact opnemen met Speedheat Nederland.