De kosten van Speedheat

Aan welke kosten moet u denken bij de aanschaf van Speedheat elektrische vloerverwarming? Een belangrijke vraag, die we graag beantwoorden met een offerte op maat. Maar er hoort ook een tweede vraag bij, die misschien wel zeker zo belangrijk is: wat bespaart Speedheat u op de lange termijn - als u alle kosten op een rij zet? Om hier een goed inzicht in te krijgen, hebben wij zelf onafhankelijk onderzoek laten doen door onderzoeksbureau Bouwvisie Raadgevende Ingenieurs B.V.. Zij hebben zeer geavanceerde rekenmodellen, waarmee zij alle energiesystemen en apparaten op de markt kunnen vergelijken, toegepast in verschillende soorten woningen. Een eye-opener!    

Om de kosten van Speedheat eerlijk in kaart te brengen, hebben wij Bouwvisie Raadgevende ingenieurs B.V. gevraagd om uit te gaan van een gemiddeld geïsoleerde woning, in drie woningtypen: een middenwoning, een hoekwoning en een vrijstaande woning. In deze woning woont een gezin met een (landelijk) gemiddeld energieverbruik, passend bij elk type woning. Als ‘nul-meting’ is de situatie genomen waarin de woning nog werd verwarmd met een CV-ketel, die ook zorgde voor de verwarming van het tapwater. In verschillende scenario’s hebben we de CV-ketel laten vervangen door Speedheat met een elektrische boiler en al dan niet PV-panelen op het dak.

Kosten van Speedheat versus de warmtepomp
In volgende scenario’s hebben we de CV-ketel vervangen door een warmtepomp met watervloerverwarming. Sommige kosten die worden gemaakt bij de aanleg van Speedheat blijven hetzelfde: de afvoer van leidingen en radiatoren bijvoorbeeld, en het eigen energieverbruik. Maar we zien direct grote verschillen met de kosten van Speedheat in het energieverbruik van het systeem: Speedheat gaat logisch meer stroom verbruiken. Dat kan eenvoudig worden opgevangen door de opbrengst van de PV-panelen, maar dan zien we al snel waarom we de geavanceerde rekenmodellen nodig hebben: om alle kosten in kaart te brengen moeten we ook kijken naar alle investeringen en afschrijving.

De kosten van de warmtepomp: alles op een rij
Kijken we naar de warmtepomp, dan is het hele systeem niet alleen duurder, er moet vaak ook een aanpassing plaatsvinden in de woning. De warmtepomp is bovendien een onderhoudsgevoelig systeem met jaarlijkse kosten en de pomp moet na 10-15 jaar vervangen worden. Een relatief korte levensduur voor een hoge investering, en dus een forse afschrijving per jaar! De investeringskosten worden minder gunstig verspreid, wat ook een nadeel betekent door de bankrente die u misloopt. De energiekosten per jaar worden dus wel gunstiger, maar wat is de besparing op lange termijn als u kijkt naar de totale kosten van het systeem?

De kosten van Speedheat: alles op een rij
Bij de kosten van Speedheat nemen  we om eerlijk te vergelijken ook de investering mee van PV-panelen en de elektrische boiler. Een investering die zorgt dat de kosten toch in de buurt komen van een lucht-warmtepomp. Er gebeurt wel iets bijzonders als we over langere termijn kijken naar de onderhouds- en vervangingskosten: die zijn er namelijk niet voor Speedheat zelf (Speedheat kent geen onderhoud en gaat een huizenleven lang mee) en zijn relatief beperkt voor de boiler en PV-panelen. Als we over 30 jaar alle kosten delen door het aantal jaar, dan is Speedheat op korte en lange termijn voordeliger!

Wilt u meer weten over de kosten van Speedheat? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact op met Speedheat Nederland. Wij vertellen u graag meer over de kosten van vloerverwarming, en kunnen u ook in contact brengen met een gerenommeerde duurzaamheidsadviseur.