Pagina afbeeldingen
Infraroodstraling

Infraroodverwarming, nieuw of niet?

Infraroodverwarming is een term die helemaal in is. Maar nieuw? Nee, niet bepaald. We praten hier gewoon over stralingswarmte. Dus elektrische vloerverwarming maar ook vloerverwarming met waterleidingen straalt infraroodwarmte af. Straling bestaat uit golflengtes met een lage of hoge frequentie. Bij een lage frequentie (lange golfstraling) zoals infraroodverwarming is de straling volkomen veilig en worden alleen de objecten in de ruimte verwarmd – dit in tegenstelling tot radiatoren die de lucht verwarmen.

Heeft u op dit moment nog radiatoren? Dan is het interessant om even stil te staan bij het verschil. Want dat u met infraroodverwarming een verschil in comfort zult ervaren is wel zeker. Daarvoor kijken we even naar een stukje theorie: ook radiatoren geven stralingswarmte af maar ze verwarmen vooral de lucht. De warme lucht stijgt op (met als gevolg veel ongezonde stofverplaatsing) en daalt weer tot de kamer min of meer vol warme lucht is. Toch kunt u over de vloer een koude luchtstroom voelen door de circulatie van afgekoelde lucht. De vloer blijft koud en dichtbij de radiatoren zal het altijd warmer zijn dan elders in de kamer.

Infraroodverwarming: het verschil
Kiest u voor vloerverwarming dan is koude tocht over de vloer verleden tijd. Door gelijkmatig opstijgende warmte over het volledige vloeroppervlak wordt niet de lucht maar de objecten in de kamer (de meubels en uzelf) verwarmd waarna de warmte in de kamer wordt verspreid: U ervaart de temperatuur heerlijk comfortabel als overal gelijkmatig én uw voeten worden als eerste warm. Infraroodverwarming ervaren wij als zo aangenaam, dat we de thermostaat al snel 2 graden lager zetten. Een groot voordeel van Speedheat elektrische infraroodverwarming is de snelheid van opwarmen ofwel een snelle reactie op de warmtevraag.

Elektrische infraroodverwarming
Dat snelle opwarmen heeft nog een belangrijk voordeel. Hoe sneller het warm is, hoe flexibeler u kort en plaatselijk kunt verwarmen zonder in te leveren op comfort. U laat de verwarming dus niet meer zoals vroeger de hele dag in het hele huis aan. Waarom zou u immers ruimtes verwarmen waar u toch niet bent? Uw energieverbruik kunt u zelf in de hand houden met slimme thermostaten, die u helpen te besparen op energiekosten terwijl u toch altijd in een warm huis thuiskomt. Of althans in de gedeelten van uw huis waar u het warm wilt hebben, want u kunt dit eenvoudig per kamer regelen, zelfs op afstand via uw smartphone.

Infraroodverwarming als bijverwarming
Groot of klein, u kunt iedere ruimte met infraroodverwarming verwarmen. Het meest gangbaar is vloerverwarming, zowel bij- als hoofdverwarming. Wilt u extra warmte in de ruimte bijvoorbeeld als uw warmtepomp het niet redt? Dan kan wandverwarming een optie zijn of u kunt denken aan warmtepanelen aan de wanden of plafonds. Er is een groeiende belangstelling voor infraroodpanelen, maar laat u goed voorlichten. Er zijn tegenwoordig veel stralingspanelen verkrijgbaar met een zeer hoog vermogen per m² (zelfs 1000-2000Watt per m²!). Te veel stralingswarmte is onprettig en kan leiden tot gezondheidsklachten.

Maar stralingswarmte was toch juist gezond?
Infraroodstraling is op zich zonder meer 100% veilig en veel gezonder dan luchtcirculatie. Maar zoals u zich ook kunt branden aan een straalkachel en hoofdpijn kunt krijgen van een te hoge temperatuur, kan dat ook als u te dicht bij een paneel zit met een te hoog vermogen. Ons advies is daarom liever meerdere panelen in de ruimte te verdelen (bijv. drie panelen van 300Watt i.p.v. één paneel van 900Watt) zodat u een goede warmtespreiding krijgt. En let u zoals gezegd op de kwaliteit en het vermogen per m²: Met Speedheat infraroodpanelen kiest u altijd voor een veilige, gezonde en duurzame infraroodverwarming!