Infrarood verwarming

In Nederland hebben we, in tegenstelling tot veel andere landen in de wereld, decennialang standaard onze woningen verwarmd met een gasgestookte centrale verwarming (CV) met radiatoren. Nieuwe energiebronnen zoals PV-panelen met zonneboilers hebben daar verandering in gebracht, waarbij ook elektrische vloerverwarming en infraroodverwarming steeds populairder worden. Maar wat betekenen al deze termen eigenlijk en wat is het verschil?

De meeste oude verwarmingssystemen verwarmen water in een gasgestookte CV ketel. Dit warme water wordt rondgepompt naar radiatoren of convectoren die de warmte afgeven aan de lucht, die opstijgt en gaat circuleren door de ruimte. Dit is niet heel efficiënt, omdat je niet jezelf maar je plafond verwarmt en ook niet comfortabel omdat je zelf met je voeten in de koude luchtstroom (trek) zit. Infraroodverwarming daarentegen geeft directe warmte af. Deze warmte bestaat uit veilige straling die wordt opgewekt in een systeem in de vloer, in de wand of zelfs in het plafond.

  

Infraroodverwarming: veilige zonnewarmte

Over infrarood wordt veel gezegd wat eenvoudig niet klopt. Infraroodverwarming is eigenlijk hetzelfde als de warmte van de zon. Zonnestraling bestaat uit UV-licht (kleuren die u ziet) en warmte, die u voelt. Infraroodverwarming is stralingswarmte zonder licht. U kunt het daarom niet zien, horen, ruiken of proeven. Stralingswarmte bestaat uit golflengtes. Bij iedere golflengte hoort een frequentie. Des te korter de golf, des te hoger de frequentie en vice versa. Straling met een hoge frequentie zoals röntgenfoto’s of magnetrons wordt korte golfstraling genoemd. Bij een lage frequentie oftewel lange golfstraling zoals bij infraroodverwarming is de straling volkomen veilig.

Duurzamer alternatief

De bekendste vorm van infraroodverwarming is de traditionele watervloerverwarming waarbij een gasgestookte CV-ketel water door een buizenstelsel in de betonvloer pompt. Duurzamere varianten warmen het water op met een aard- of luchtwarmtepomp, die echter ook elektrisch aangedreven wordt. Bovendien gaat veel warmte verloren door de betonlaag zelf. De meest efficiënte en duurzame vorm van infraroodverwarming is de 100% elektrische verwarming. In een systeem van elektrische draden wordt veilige stralingswarmte opgewekt waarbij geen warmte verloren gaat.

Elektrische verwarming

Een groot voordeel van Speedheat elektrische infraroodverwarming is de snelheid van opwarmen. En daarmee ook de flexibiliteit om kort en plaatselijk te verwarmen en niet zoals vroeger de hele dag de verwarming in het hele huis aan te laten. Het zal duidelijk zijn dat het traditionele gebruik leidt tot een hoog energiegebruik, terwijl men met het moderne gebruik drastisch bespaart op energie en daardoor lagere kosten realiseert. Door een comfortabele gevoelstemperatuur kan bovendien de thermostaat omlaag en is er een gezonder en aangenamer leefklimaat zonder luchtcirulatie en met minder energieverbruik.

Ook voor grote ruimtes

Eigenlijk maakt het niet uit hoe groot de ruimte is, want u kunt iedere ruimte met infraroodverwarming verwarmen. Dit kan als vloer – of wandverwarming, maar ook met warmtepanelen aan de wanden en plafonds. Indien u een heel vertrek of zelfs uw hele woning / kantoor verwarmt met infrarood, noemen we dat hoofd-verwarming, indien u dit i.c.m. met bijv. radiatoren doet, noemen wij dit bij- of comfortverwarming. Beide opties zijn mogelijk.

Is stralingswarmte wel gezond?

Een kritische vraag die we graag beantwoorden. Infraroodstraling is 100% veilig en gezond. De warmtespreiding via vloerverwarming is gelijkmatig verdeeld over de gehele vloer en zeer comfortabel. Voor stralingspanelen die aan de wand gehangen worden is het niet comfortabel dicht bij een warmte- cq. stralingspaneel met zeer hoog vermogen te zitten, zoals voor iedere warmtebron geldt. (denk aan de elektrische kachel van weleer) Er zijn tegenwoordig veel stralingspanelen verkrijgbaar met een zeer hoog vermogen/m2 (zelfs 1000-2000W/m2!). Te veel warmte vanaf één plaats is echter niet aangenaam en comfortabel en kan leiden tot gezondheidsklachten. Ten eerste vanwege redenen voor optimaal comfort, ten tweede om veiligheidsredenen en ten derde om gezondheidsredenen, worden onze stralingspanelen met een lager vermogen per m2 gefabriceerd. Stralingswarmte moet immers aangenaam en comfortabel aanvoelen en uw wooncomfort verhogen. Ons advies is daarom - indien u stralingspanelen wilt aanschaffen - bij voorkeur meerdere panelen (bijv. liever 3 panelen van 300W i.p.v. 1 paneel van 900W) in de ruimte te verdelen zodat u een goede warmtespreiding krijgt over een groter oppervlak.

Infraroodverwarming vs. luchtverwarming

Opvatting

Luchtverwarming (CV) Infrarood (vloer)verwarming
100 % Veilig Nee. Lek kan leiden tot koolstofmonoxide vergiftiging en zelfs tot ontploffingsgevaar. Ja. Lange golf infraroodverwarming zoals wij gebruiken is 100% veilig.
Gezondheid Slecht voor de gezondheid door droge lucht en verspreiding van bacteriën en stof door de ruimte. Convectie (koude luchtstroom over de vloer als gevolg van dalende koude lucht) kan leiden tot schimmel in hoeken en randen. Goed voor de gezondheid. Nauwelijks luchtverplaatsing, minder stof en geen last van bacteriën. Door aangename en goede luchtvochtigheid ontstaat er geen schimmel. Zeer goed voor mensen met allergieën. 
Comfortabele warmte Nee. Door convectie ontstaat er een koude tocht over de vloer en gaan de ramen vaak condenseren. Ja, zeer comfortabel. Geen tocht. Personen en objecten worden verwarmd, geen merkbare temperatuurverschillen. 
Juiste temperatuur Door convectie is de gevoelstemperatuur niet stabiel, waardoor de thermostaat vaak extra omhoog gaat en er nog meer luchtstroming en koude tocht ontstaat. Aangenaam, waardoor de thermostaat zelfs een paar graden omlaag kan worden gezet voor dezelfde gevoelstemperatuur.
Stof in de ruimte

Veel stof die via luchtstroming wordt verspreid. Achter de radiatoren bevindt zich vaak veel lastig te verwijderen stof.

Tot wel 50% minder stof. Het stof blijft op één plek en verspreidt zich niet door uw kamer (minder luchtstroming).