Elektrische verwarming en zonnepanelen: gaat dat goed samen?

Kan elektrische verwarming worden aangelegd in combinatie met zonnepanelen? Het is een vraag die wij regelmatig krijgen bij Speedheat Nederland. Speedheat levert zelf geen zonnepanelen (PV panelen) maar het verwarmingssysteem leent zich bij uitstek om te functioneren met zonnepanelen. Het kan zijn dat u al zonnepanelen heeft die meer energie leveren dan u verbruikt: het zelf gebruiken zal snel interessanter zijn dan het terug leveren aan het stroomnet. Andersom is het bij aanschaf van elektrische verwarming ook een duurzame optie om (deels) zelf te voorzien in de elektrische energie die nodig is om uw woning comfortabel te verwarmen.

Hoe werkt Speedheat elektrische vloerverwarming met zonnepanelen?
Zonne- of PV panelen worden geplaatst op het dak om zoveel mogelijk licht van de zon op te vangen. PV staat voor Photo-Voltaire: lichtstraling wordt omgezet in elektriciteit; op zonnige dagen levert dit veel energie maar ook op bewolkte dagen is er altijd nog licht van de zon om energie op te wekken. Speedheat is een volledig elektrisch verwarmingssysteem dat zonder omzetting of verlies van deze energie kan worden ingezet als vloer- of wandverwarming. De elektriciteit wordt dan weer voor 100% omgezet in stralingswarmte. Een ideaal totaalsysteem, waarbij eventueel een zonneboiler of PV boiler kan worden ingezet voor warm water.

Kan ik mijn overschot aan zonne-energie gebruiken voor elektrische verwarming?
De hoeveelheid opgewekte energie is afhankelijk van het aantal geplaatste zonnepanelen. Het is voor uw portemonnee het best om de opgewekte energie volledig te benutten en niet terug te leveren aan het net. Heeft u een serieus overschot of bent u van plan veel zonnepanelen te plaatsen waardoor u meer opwekt dan u verbruikt? Dan is het zeker interessant (voor een deel) over te gaan op Speedheat elektrische (vloer)verwarming. Dat hoeft helemaal niet voor de hele woning ineens: Speedheat kan prima per vertrek aangelegd worden, dus ook bijvoorbeeld alleen in uw woonkamer, keuken of aanbouw.

Kan mijn elektrische verwarming volledig draaien op mijn zonnepanelen?
Uw woningisolatie en opbrengst van de panelen bepalen in hoeverre u afhankelijk bent van het stroomnet. Volledig onafhankelijk is moeilijk haalbaar, omdat de opbrengst per dag verschilt. Uw zonnepanelen-leverancier kan uw geschatte jaaropbrengst berekenen op basis van zonligging, dakhelling en dakoppervlak. Er zal wel sprake zijn van een overschot in de zonnige zomermaanden, en een tekort in de winter. Een eerste stap is uw warmtebehoefte minimaliseren met isolatie en eventueel warmteterugwinning, zodat de warmtevraag in zomer en winter minder uiteenlopen. Warmte die niet verdwijnt, hoeft u ook niet op te wekken!

Wilt u meer weten over de zonnepanelen in combinatie met elektrische verwarming? Neemt u dan contact op met Speedheat Nederland.