Pagina afbeeldingen

Alternatief voor de warmtepomp? Wat dacht u van Speedheat!

Is er een alternatief voor de warmtepomp? Wie ‘van het gas wil’ krijgt in de media snel de indruk dat de warmtepomp per definitie het duurzame alternatief is voor de CV-ketel. Maar zo eenvoudig ligt het niet. Er zijn nog genoeg andere alternatieven om je huis te verwarmen die minstens zo duurzaam zijn. Bovendien hoeft er ook geen sprake te zijn van concurrentie: zo is het heel goed mogelijk om te kiezen voor een warmtepomp én Speedheat elektrische verwarming als extra verwarming waar de warmtepomp net wat tekortkomt.

In Nederland wordt het overgrote deel van de woningen nog altijd verwarmd met een CV-ketel. Met het oog op de duurzaamheidstransitie waar we allemaal voor staan, is in voorgaande jaren de warmtepomp i.c.m. watervloerverwarming naar voren geschoven als hét alternatief voor de CV-ketel. Dat is om twee redenen heel goed te begrijpen: in de eerste plaats zijn mensen gewend aan het principe van watervloerverwarming en in de tweede plaats zijn er natuurlijk heel veel mensen werkzaam in de installatiebranche. Als alle CV-ketels de deur uit gaan, houdt de warmtepomp ze aan het werk en dat geldt niet voor ieder alternatief systeem.

Duurzame alternatieven

De meeste duurzame alternatieven voor de CV-ketel gaan net als de warmtepomp uit van verwarmd water dat wordt getransporteerd door buizen. De pelletkachel bijvoorbeeld geeft directe warmte maar kan ook aangesloten worden op het centrale verwarmingssysteem en het tapwater. Zonneboilers verwarmen water met zonne-energie. Elektrische verwarming daarentegen heeft helemaal geen buizen, leidingen en pompen nodig. Er komt geen W-installateur of loodgieter aan te pas om het systeem aan te leggen, af te stellen, schoon te maken of te onderhouden: alles is 100% elektrisch, en er komt zelfs geen onderhoud aan te pas. Vloerverwarming wordt eenmalig aangelegd en gaat een huizenleven lang mee.

Elektrische verwarming als alternatief

Misschien is elektrische verwarming daarom nog relatief onbekend als duurzaam alternatief voor de CV-ketel en volwaardig alternatief voor de warmtepomp. Toch is er ook geen reden om hier de concurrentie aan te gaan: de huizenvoorraad in Nederland is zo groot dat het de komende jaren zelfs onmogelijk zou zijn om alle woningen elektrisch te verwarmen. Daarom sluiten wij bij Speedheat heel graag aan, als mensen kiezen voor een warmtepomp. Wat veel mensen zich namelijk niet realiseren, is dat de warmtepomp erg traag reageert op de warmtevraag. Met Speedheat als bijverwarming heeft u het dan wel snel lekker warm!

Wilt u meer weten over de alternatieven voor de warmtepomp? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact op met Speedheat Nederland. Wij vertellen u er graag meer over, en kunnen u ook in contact brengen met een gerenommeerde duurzaamheidsadviseur.