De warmte van morgen.

Energie besparen met elektrische (infrarood) vloerverwarming.

In de afgelopen twee decennia is er heel veel gebeurd op het gebied van elektrisch verwarmen. Wat helaas niet is veranderd, is het beeld dat veel mensen, zelfs professionele installateurs, nog steeds hebben van de kosten van elektrische verwarming. Met het beeld van het 2000W tot 3000W straalkacheltje voor ogen is het immers moeilijk voor te stellen dat je energierekening lager wordt als je van gas over gaat op elektrische verwarming. Gelukkig ligt de praktijk anders.

Als we radiatoren of watervloerverwarming vervangen door elektrische verwarming, betalen we daarna natuurlijk meer voor elektriciteit - maar vergis u niet: ook flink minder voor gas. Bij het aanbrengen van elektrische verwarming in de living weegt dit al snel tegen elkaar op: de meeste stookkosten gaan immers toch naar de woonkamer. Bedenk daarbij dat wij maar in één derde van onze woning tegelijk aanwezig zijn. Waarom alle vertrekken op dezelfde temperatuur verwarmen? Door bewust met energie om te gaan kunnen we al snel fors op energie besparen.

3,33 x beter rendement door snelheid opwarmen

Speedheat elektrische vloerverwarming warmt heel snel op en verbruikt in verhouding weinig energie om op temperatuur te blijven. Tijdens een klimaatkameronderzoek (vergelijk gebaseerd op 4 uur gebruik) is bewezen dat Speedheat 15x sneller opwarmt dan traditionele watervloerverwarming. Er wordt dus veel minder lang energie gevraagd. De 15x snellere temperatuurverhoging resulteert maar liefst in 66% besparing op het gemeten energieverbruik. Het Speedheat principe met bijbehorende vloeropbouw resulteert daarmee in een 3,33 keer beter rendement vergeleken met watervloerverwarming.

Gemiddelde vloertemperaturen boven op het laminaat tonen dat:

A) Traditionele watervloerverwarming opbouw 4 ºC opwarmt in 4 uur ofwel 1 ºC per 60 minuten.

B) Speedheat opbouw de eerste 4 ºC opwarmt in ± 16 minuten, ofwel 1ºC per 4 minuten; vervolgens doorwarmt naar 5 ºC verhoging in 18 minuten, ofwel 1 ºC per 3,6 min. en door naar 27 ºC in 26 minuten, ofwel 1 ºC verhoging voor elke 3,7 min

Besparen door slimme thermostaten

Met Speedheat slimme klokthermostaten kunt u bovendien de verwarming in iedere ruimte van uw woning apart regelen. De klokthermostaten meten zelf hoe lang van te voren ze moeten worden ingeschakeld om op tijd de juiste temperatuur te bereiken. De Speedheat wifi thermostaten kunnen communiceren met de hoofdunit. U kunt voor maximaal 32 ruimtes de verwarming controleren en aansturen waar ter wereld u ook bent. Door de thermostaten af te stellen naar uw dagritme, kunt u fors besparen op uw energieverbruik en toch op elk moment genieten van hetzelfde warmtecomfort.

14% besparen door gevoelswarmte

Hoewel: eigenlijk geniet u van een beter, duurzamer en gezonder warmtecomfort. Ten opzichte van radiatoren biedt Speedheat een gezonder leefklimaat met minder stofverplaatsing en met een zeer comfortabele stralingswarmte, zonder koude tocht over de vloer. Zo comfortabel dat u ook nog eens bespaart op het eenvoudige feit dat u het minder warm stookt. Onderzoek toont aan dat we al snel de thermostaat een graad of 2 lager zetten. Iedere graad omlaag levert een besparing op van 7% op uw energie. Een besparing van 14% dus!

135% warmte-efficiënt

Doordat Speedheat op een volledig andere manier wordt aangelegd dan traditionele vloerverwarming op water (op de afwerk-/cementvloer in plaats van eronder/-in) is Speedheat vele malen sneller en efficiënter. Sterker nog: testen tonen aan dat Speedheat 135% warmte-efficiënt is! Door de snelheid van het systeem, de mogelijkheid per ruimte te verwarmen, te isoleren en de manier van aanleggen laat Speedheat nauwelijks energie verloren gaan. Het systeem is zeer snel op temperatuur, wat zorgt voor een aanzienlijke besparing in energie.

Extra besparen door isolatie

Warmteverliezen worden verminderd en het rendement van het systeem verhoogd (nóg snellere opwarming) door de sterke, lichtgewicht isolatie die bij voorkeur standaard wordt aangebracht bij Speedheat. In nieuwe huizen met een veel hogere isolatiewaarde dan oudere woningen, telt dit nog sterker door. Op langere termijn verschuift overigens de verhouding nog meer in het voordeel van Speedheat , door de lagere kosten voor installatie, onderhoud en afschrijving.

All-electric: ideaal i.c.m. zonnepanelen

Wie zijn huis echt duurzaam wil verwarmen kiest natuurlijk voor zonnepanelen, een uitgelezen combinatie!

Uw eigen stroom opwekken en helemaal geen energierekening meer? Het is zeker mogelijk! In dat geval heeft u ook geen gasaansluiting meer en zal er een alternatief moeten komen voor de warmwatervoorziening, bijv. een elektrische boiler en/of - warmtepompboiler.

Bekijk de uitzending van het VPRO programma Tegenlicht maart 2016: De doorbraak van Duurzaam over het Europees verduurzamen.

En hier de NOS uitzending (vanaf 20:14 min. tot en met 22:34 min.) over het onderwerp gas eruit, naast nieuwbouw ook in renovatie!