All-electric bouwen: de toekomst

All-electric bouwen is geen toekomst meer. Nieuwe wijken worden sinds 2018 gerealiseerd zonder aansluiting op het gasnetwerk. Verwarmen, warm water en ook koken gaat allemaal op basis van elektriciteit. De manier van verwarmen kan natuurlijk op verschillende manieren. U kunt kiezen voor een warmtepomp die elektriciteit gebruikt om aard- of luchtwarmte af te geven aan water dat via leidingen uw woning verwarmt. Maar wat is er logischer dan elektriciteit rechtstreeks omzetten in stralingswarmte? Binnen een all-electric bouwconcept is geen warmteafgiftesysteem zo efficient als elektrische verwarming.

Binnen een duurzaam all-electric bouwconcept wordt alles ingezet om de energiebehoefte zo laag mogelijk te houden. Het meest extreme voorbeeld daarvan is een passiefhuis, een woning of gebouw met een zeer laag energieverbruik dat zonder traditioneel verwarmings- of koelsysteem toch een aangenaam en gezond binnenklimaat heeft. In deze woningen is nog een minimum aan verwarming nodig. Deze woningen zijn ontworpen met maximaal isolerende eigenschappen en de elektriciteit die nodig is voor systemen en apparaten wordt duurzaam opgewekt middels bijvoorbeeld PV-panelen.

All-electric bouwconcept
Alles draait bij all-electric bouwen om het maximaal isoleren en efficiënt opwekken en benutten van energie. Dit is noodzakelijk met het oog op de toekomst. Als steeds meer woningen van het gas af gaan, wordt de vraag naar stroom groter: elektrische verwarming en warmtepompen gebruiken meer stroom dan CV-ketels. Naarmate er meer PV-panelen worden geïnstalleerd lijkt dat probleem misschien opgelost, maar dat geldt niet in de wintermaanden als er onvoldoende opbrengst is van de zon. De echte oplossing zit in het minimaliseren van energieverlies door meer en beter isoleren en waar mogelijk hergebruiken van energie door bijvoorbeeld warmteterugwinning.

All-electric met Speedheat
Het flexibele infrarood systeem van Speedheat sluit hier naadloos op aan. Het vermogen en verbruik kunnen nauwkeurig worden afgestemd op de energiebehoefte, zodat er niet meer elektriciteit wordt verbruikt dan nodig. Onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat Speedheat 15x sneller opwarmt dan watervloerverwarming in dezelfde gecontroleerde condities. Bovendien ligt het slechts 1 mm dunne verwarmingssysteem bovenop de vloer en niet in het beton zoals bij watervloerverwarming. Hierdoor wordt de elektriciteit volledig en zonder verlies omgezet in comfortabele stralingswarmte. Met inrarood verwarming van Speedheat is het zelfs mogelijk om uw gehele woning all-electric te verduurzamen voor nog geen 11,000 euro

Wilt u meer weten over all-electric bouwen? Speedheat Nederland is een van de partners in de stichting All Electric Bouwen. Neemt u gerust eens contact op met Speedheat Nederland of bezoekt u de website www.allelectricbouwen.nl.